Yapıların, her yönden gelebilecek suya veya neme karşı korunmaları için, bina detay bileşenlerinde yapılan tüm işlemlere “su yalıtımı” denir.
Bina ömrü ve dayanıklılığı açısından en büyük tehdit “suyun zararlı etkilerinden” binayı korumamaktır. Bina detaylarına sızan su; bina oturmalarından kaynaklanan kılcal beton çatlaklarından ilerleyerek yapıların taşıyıcı sistemlerindeki donatıları korozyona uğratarak statik taşıma kapasitesinin azalmasına, beton bütünlüğünün bozularak çatlak ve kırılmaların oluşmasına yol açar. Ayrıca meydana gelen rutubetli ortam, insan sağlığına zararlı küf, mantar ve benzeri organik maddelerin oluşumuna sebep olur.
Yapılar; yağmur, kar gibi yağışlar, toprağın nemi, toprak tarafından emilen yağış veya kullanma suları, banyo, tuvalet gibi ıslak hacimlerde su kullanımı, yapının üzerine inşa edildiği zemindeki basınçlı veya basınçsız yeraltı sular vb çeşitli nedenlerle suyun zararlı etkilerine maruz kalırlar. Binalar; suyun olası zararlı etkilerinden ancak ve ancak su yalıtımı ile korunabilirler.
Su Yalıtımının Faydaları
Detaya uygun seçilmiş doğru malzemeler ve sağlıklı uygulamalarla yapılacak su yalıtımı;
• Yapınızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasını ve taşıma kapasitesinin zaman içinde azalmasını önler ve binanın depreme karşı güvenliğinin sürekliliğini sağlar.
• Binalarda bakteri ve küf oluşmasını engelleyerek bina konfor şartlarını yükseltir.
• Suyun çatılardan veya tavanlardan damlamasını, bodrumları basmasını önleyerek sağlıklı ve konforlu ortamlar sağlar.
• Nem ve rutubetten kaynaklanan bina kabuğunda oluşabilecek boya kabarması, küflenme, bozulma gibi oluşumları engelleyerek yapıların tadilat, işletim ve bakım giderlerini azaltır.
• Su depolarında ve havuzlarda su kaçaklarını önler ve su kalitesini korur. Su Yalıtımının Uygulandığı Yerler Uzun ömürlü, sağlıklı, etkin bir su yalıtımı için, yalıtım uygulamasının, binanın temelinden çatısına kadar tüm yapı elemanlarını kapsaması gerekir. Su yalıtımı; bir sistemdir. Yapının tasarım/uygulama projesi safhasında tasarlanması, detaylandırılması gerekmektedir. Doğru detay + doğru malzeme seçimi + nitelikli ve standartlara uygun malzeme + kurallara uygun doğru uygulama ana unsurlarıdır.
• Toprak ile temas eden duvarlar, temeller ve zemine oturan döşemeler, suyun yapı dışında birikebileceği veya su basman seviyesinin altındaki dış duvarlar, balkonlar, teras ve eğimli çatılara
• Banyo, lavabo ve wc gibi ıslak hacimlere
• Suyun içerisinde kalmasını istediğimiz su deposu, suni gölet ve havuz gibi yapılara yapılır.
Su Yalıtımıyla ilgili Sormanız Gereken Sorular
Konut satın alırken veya kiralarken, cevap bulmanız gereken soruları şöyle sıralayabiliriz:
1- Teras veya eğimli çatınızda su yalıtımı yapılmış mı? (Binanın en üst katında veya çatı katındaki tavan ve duvarlarda su izleri, sıva kabarıklıkları, çatlaklar yapıda su yalıtımı yapılmadığını gösterir.)
2- Banyo, tuvalet gibi ıslak hacimlerde su yalıtımı yapılmış mı? (Binanın ara katlarındaki tavan ve duvarlarda su izleri, sıva kabarıklıkları, çatlaklar yapıda su yalıtımı eksikliğini gösterir. Kiralayacağınız veya satın alacağınız konutun tavanındaki sorunlar üst binada üst katlarda doğru su yalıtımı uygulaması yapılmamış olduğunu gösterir. Alt katın tavanında oluşmuş olan sorunlar ise sizin dairenizdeki su yalıtımı sorunlarına işaret eder.)
3- Yapının temelinde su yalıtımı yapılmış mı? (Binanın bodrumunda perde duvar, kiriş ya da kolonlarda su izleri, çatlaklar, su ve nemden kaynaklanan siyah lekeler ya da pamukçuklar yapının temelinde su yalıtım problemi olduğunu gösterir. Bina Temellerinde yapılan su yalıtımı uygulamaları, taşıyıcı sistemde betonun ve içindeki donatının taşıma özelliğini korumasına yardımcı olduğundan depreme karşı binanaın dayanıklılığının uzun yıllar içinde korunmasını sağlar. Binanın temellerine sonradan (içerden) su yalıtımı yapılarak binanın taşıyıcı sisteminin suyun zararlı etkilerinden korunmasının mümkün olmadığı unutulmamalıdır.)
4- Yapının etrafında, yer altı sularının binaya nüfuz etmesini önleyecek, topraktan gelen suyu uzaklaştıracak olan Yönetmelikte belirtilen kurallara göre uygulanmış bir drenaj sistemi var mı?
Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Su yalıtımı, yapılarımızda suyun girebileceği temel, çatı gibi yerlere su geçirmeyen malzemelerin uygulanmasıyla yapılır. Uygulamalarda; polimer bitümlü örtüler, sentetik örtüler ve sürme su yalıtım malzemeleri kullanılır. Yalıtım uygulamasıyla binaya nüfuz edemeyen su; süzgeçler ve yağmur suyu drenaj (tahliye) boruları ile yapıdan uzaklaştırılır.
Su Yalıtımı ile İlgili Yasal Düzenlemeler
Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği 27 Ekim 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.